Stressul este cel mai adesea privit că ceva ce trebuie evitat. Este oare acest adevăr benefic nouă? Răspunsul este NU. Hormonii de stres eliberați de creier în astfel de momente au un rol esențial în procesul nostru de adaptare, fiind un sistem complex cu mare impact asupra stilului de viață. Creierul uman are capacitatea de a găși mecanisme care să crească șansele de supraviețuire în caz de pericol, iar acest lucru constă în producerea hormonilor de stres: adrenalină, norepinefrina sau cortizolul. Acești hormoni cresc și scad pe parcursul unei zile. Te ajută să te trezești dimineață, să stai concentrat, să înveți lucruri noi și să îți amintești anumite lucruri.
Atunci când perioada de expunere la o situație stresantă este repetată îți poate copleși sistemul nervos și poate crea stres traumatic , apar răspunsuri false de activare. Dacă ar fi să ne imaginăm toleranță noastră la stres că pe o cană, mărimea cănii este un total al trăsăturilor noastre de personalitate cât și a exeperientelor noastre. Dimensiunea cănii este diferită de la persoană la persoană. În aceeași metaforă, ne putem imagina că apă care umple acea cană este combinația fiecărui tip de stres din viață noastră, iar ceea ce noi facem în viață de zi cu zi este să folosim strategii de coping pe care le-am învățat sau pe care le avem la îndemână pentru că apă să nu dea pe dinafară din cană. Aceste strategii de coping sunt că niște mici robinete pe care le putem atașa cănii și vor permite lichidului să se scurgă din cană. Expunerea repetată la un mediu stresant îți poate copleși sistemul nervos și poate crea stres traumatic care va poate distruge sentimentul de securitate, lăsându-va să va simțiți neputincioși și vulnerabili, iar lumea va părea un loc periculos. S-ar putea să va simțiți scurși din punct de vedere fizic și emoțional, depășiți de durere sau gășiți dificil să va concentrați, să dormiți sau să va controlați starea de spirit. Acestea sunt toate răspunsurile normale la evenimente anormale.
Când persoană trăiește prea mult stress, procesul natural al corpului nostru de a răspunde stresului este întrerupt și persoană începe să resimtă dereglări, tensiuni corporale sau mentale. Stresul poate să includă program încărcat la serviciu, la școală, relații, schimbări financiare, schimbare de job sau pierderea unei persoane dragi. S-ar putea să va simțiți scurși din punct de vedere fizic și emoțional, depășiți de durere sau gășiți dificil să va concentrați, să dormiți sau să va controlați starea de spirit. Acestea toate sunt răspunsurile normale la evenimente anormale, și conduc către stresul traumatic care va poate distruge sentimentul de securitate, lăsându-va să va simțiți neputincioși și vulnerabili, iar lumea va părea un loc periculos.